Artiklar – Kulturpolitik

Jag uppmanar Rogert Mogert (s): Utveckla Kungsträdgården – placera Appel´s IT-palats på Norrmalmstorg (17 aug 2017)
Klart att vi som IT-nation ska ha bra marknadsplatser för alla IT/Dator-konsumenter och -leverantörer. Men en IT-butik i vår citypark Kungsträdgården är fel.

Det är skillnad på nyttig och onyttig konst (5 aug 2017)
Statstelevisionens kulturkritiker Dennis Dahlqvist råder politiker att på sjukhusen satsa på trädgårdar istället för konst.

Här är förslag som stoppar biblioteksstöket (3 febr 2017)
Det är ingen motsättning mellan att inkludera och att ställa krav på besökarna eller till och med stoppa stökiga biblioteksbesökare. En rimlig utgångspunkt är att ordningsstörning ska kväsas och lagbrytare ställas till svars

Sex kulturpolitiska felsatsningar i Stockholm  (3 okt 2016)
Kulturbidragen ska fördelas på kulturpolitiskt sakliga grunder. Det nya ”kvalitetskriterium” som vänstermajoriteten–infört riskerar att gynna sökande med viss politisk agenda, som inte sällan är de styrandes gunstlingar.

Bitvis bra kulturpolitik i Stockholm (17 juni 2016)
Nej till ”–historik-kriterium med koppling till konstnärlig kvalitet [som]öppnar för en förlamande stagnation istället för att främja de experimentella och nyskapande kulturyttringar som marknadskrafterna initialt inte kan bära.”

Ingen fastighetsskatt på intäkter från lokaluthyrning till scenkonst (13 juni 2016)
Det skulle berika samhället och stadens kulturprofil om fastighetsägarna stimulerades att i flera fall välja scenkonstens kooperativ och företagare som hyresgäster.

Varken gamla barnvisor eller sagoböcker skadar våra barn (10 juni 2016)
När vi ska forma vår egen nutida migrations- och integrationspolitik i samklang med vår nutida omsorg om vår kultur – som är under ständig utveckling – får många ångest när de ska kryssa mellan verkliga och inbillade reaktionära och rasistiska snubbeltrådar.

Lamt från Alice Bah Kuhnke (mp) om EU-kvoterat medieutbud (7 juni 2016)
–för Alice Bah Kuhnke handlar det om mycket mer än ”det svenska innehållet”. Vi minns Miljöpartiets arbetsgrupp för ny kulturpolitik—

Historielöst att kräva politisik styrning av konsten (8 mars 2016)
Att en idéhistoriker reservationslöst ställer sig bakom politiska krav på konstens innehåll är anmärkningsvärt. Det är att anträda en farlig väg.

Okränkt-kränkt kränktare kränktast (28 febr 2016)
När detta drabbar ett litet kulturdebattsevent i Stockholm är det dags för alla att till vardags och i det offentliga – och i det privata – inte inordna oss i dagens smala åsiktskorridorer.

Nej till MP:s kulturpolitiska maktmaximering  (25 okt 2015)
Förslagen leder mot en påfordrande kulturpolitisk konformism. Det handlar om rätt etnisk grupp på rätt plats i kulturinstitutionerna, om klassperspektiv som ett tvingande kriterium, om sanktioner mot dem som inte klarar MP:s partipolitiserade kulturkrav.