Foto Ulf Lönnberg 15/4 -19

Inget fel med det. Nu tar en begravningsbyrå på Östermalm i Stockholm saken till en ny nivå. Den som vill stärka sitt eftermälet, kan nu låta begravningsbyrån postumt fortsätta på det personliga varumärkesbygge som individen påbörjade i verkliga livet. 

Här skyltas med en röd kista på en havsstrand. Det är fritt för var och en att tolka in det budskap och den symbolik som önskas.

Stora män och kvinnor har genom seklerna bevärdigats med stora, traditionsbundna gravar utifrån de kulturella och religiösa förutsättningar som gällde då och där. Idag har erbjuder marknaden alla oss vanliga och dödliga spektakulära och personliga alternativ.

Jag väljer att bortse från skyltningens omsättningsfrämjande syfte och tolkar initiativet som en välmenande avdramatisering av döden.

Foto Ulf Lönnberg

Som hjälp på traven erbjuds vi en introduktionstext: ”Oftast utformar vi begravningen utifrån tradition eller idé om hur vi tror att vi måste eller borde göra  – – ibland skulle en mer personligt vald plats passa ännu bättre”.

Jag förutsätter att illusionen av plastkista är oavsiktlig och att kistan levereras i miljövänligt nedbrytbart material för att minimera den avlidnes miljöbelastande avtryck.

Ska bli intressant att följa IGNIS-franchisekonceptet och andra begravningsbyråers nya och spännande erbjudande runt om i landet.