David Nyström skriver på sin blogg bl a: Kristna tycker det är jättebra att Gud har ”återvänt” genom postsekluarismen, men frågan är om vi fattar vad det innebär. – – – – – Låt mig göra ett försök att förklara: Det innebär julsketcher i Bingolotto där man driver med julevangeliet. Det innebär att referenser till Gud, Jesus och religion möjligen ökar i det offentliga samtalet, men att dessa referenser inte alltid kommer vara respektfulla mot det kristna budskapet.- – -Din granne såg det säkert. Där har du en öppning till ett samtal som har alla förutsättningar att gå djupare än Schyfferts misslyckade skämt.- – – Ni som talar om vikten av en kristen kultur – det här är det närmaste en sådan vi någonsin kommer att komma. Länk till hela Hela David Nyströms blogginlägg.

Min kommentar till David Nyströms läsvärda inlägg.

Bra att detta kan sägas av religiöst kunniga personer och av de religiösa utövarna själva. Synd bara att David Nyström tycks en smula ambivalent – men jag väljer att tolka hans text som en konstruktiv analys och att han i grunden välkomnar den ”postsekulära” eran.

Själv är jag inte med i ngt religiöst samfund och jag är ingen religiös utövare. MEN jag FÖRSVARAR religionsfrihetens rättigheter och begränsningar. Utan religionsfrihet ingen rättsstatlig demokrati.

Religionsfrihetens båda sidor måste vi försvara och upprätthålla från alla angrepp; politiska, religiösa och de lättkränkta opportunisternas.

De som reagerar starkast mot sketchen är sannolikt inte de som verkligen försvarar religionsfrihetens, yttrandefrihetens o åsiktsfrihetens legala skydd och att det ska vara lika för alla.

Känslomässiga reaktion mot sketchen är lika kontraproduktivt som att med de gamlas missionärsögon uppfatta och bekämpa islam i Sverige.

Religiös extremism – oavsett religiös hemvist – bekämpas bäst genom omsorg om vår religionsfrihet och lagföring av de som bryter mot våra lagar. I det perspektivet behöver vår religionsfrihet vara utvecklad för och relevant i dagens och morgondagens Sverige inom FNs ramar för religions-, yttrande- och åsiktsfrihet.

Se gärna ett av mina tidigare inlägg i angränsade ämne

Frikyrkornas bästa tid är kanske nu