Etiketter

, , , ,

Uppdaterad 21 sept 2017

KD enda parti som motsätter sig Apple-butiken i Kungsträdgården

Pressmeddelande Stockholm 2017-09-21

>>>>Idag torsdag fattar stadsbyggnadsnämnden beslut om hur man ska gå vidare med Apples planer på en butik i Kungsträdgårdeni

Apple-butiken planeras ligga på den plats där restaurangen Friday’s finns idag. Apple har nyligen modifierat det tidigare förslaget som presenterades vintern 2016 och minskat den en aning samt omgett byggnaden med fler träd.

– Trots det reviderade förslaget skulle den planerade butiken sluta parken på ett olyckligt sätt och göra den mindre naturlig som plats för rekreation. Kungsträdgården är den enda större parken i City och det är därför viktigt att den får vara en grön oas i stadens kärna, fortsätter Erik Slottner.

Apple köpte tomträtten av Stockholms Handelskammare för två år sedan, vilket Kristdemokraterna redan då ansåg vara olyckligt eftersom det skulle förhindra en öppning av parken.

– En Apple-butik är inte det första som ska möta besökarna i Kungsträdgården. Staden borde ha ansträngt sig mer för att hitta en alternativ plats som skulle tjäna stockholmarnas intressen bättre, avslutar Erik Slottner (KD).

För mer information kontakta:

Martin Källstrand (Pressekreterare)

+46761229911martin.kallstrand@stockholm.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Uppdatering 13 sept 2017 med anledning av SvD-artikeln om ”osynligt Apple-hus”:  Apple lanserar ett bantat förslag.
Roger Mogert (S): ”Där tycker jag spontant att man inte är fullt framme”
Erik Slottner (KD): ”En Apple-butik är inte det första som ska möta besökarna i Kungsträdgården.”

Jag (Ulf Lönnberg, KD i kulturnämnden) har tidigare bjudit Roger Mogert på argument för Norrmalmstorg (se nedan). Bra att Roger Mogert ännu inte satt ner foten. Här är de punkter som talar för Norrmalmstorg:

Klart att vi som IT-nation ska ha bra marknadsplatser för världens IT/Dator-konsumenter och -leverantörer.

IMG_1347

Idag är Norrmalmstorg ingen levande knutpunkt: inga spårvagnar, inga bussar stannar, ingen omstigning. Bra cityplats för en futurisktisk Apple-butik i nära anslutning till vår citypark Kungsträdgården

Men en IT-butik i Kungsträdgården är inte optimal prioritering. Här några punkter om vad det gäller:

i) -Kungsträdgården är Stockholms CentralPark, en öppen rekreations- och attraktionspark; inte bara för Stockholmarna, den är också ett Kulturfönster för alla internationella turister – som blir fler och fler. En oas med metropolens citykvaliteter för alla. De  ANRIKA glasskioskerna SKA vara kvar. De byggdes vid då Stockholm hade visionen om en stor citypark av det slag som Kungsträdgården har förutsättningar att bli fullt ut på 2000-talet.

ii) -Tvärtemot planerna att bygga IGEN ytan mellan parken och Hamngatan ska den ytan ÖPPNAS och flankeras av glasskioskerna tillsammans med en ev ytmässigt lämpligt dimensionerad restaurang.

iii) -Flytta IT-palatset till Norrmalmstorg. Klart vi som IT-nation ska välkomna ett IT-platsa på RÄTT PLATS.

iv) -Norrmalmstorg är knutpunkten som övergavs. Här stannar inga bussar och spårvagnar. Väck torget till liv genom att flytta IT-palatset hit – som med en ny och stor öppen yta mellan Kungsträdgården och Hamngatan blir ett öppet sammanhang från Strömmen ända bort till Norrmalmstorg. Trafiksaneringen och SL-hållplatsen Kungsträdgården knyter redan nu samman ytan med små justeringar (refuger/parkträd/utsmyckning).

v) – Ett Norrmalmstorg med nuvarande servering, nuvarande torghandel och ett IT-palats blir en attraktiv knutpunkt till gagn för Stockholms Pretigekvarter för världens modemärken på Biblioteksgatan och BirgerJarlsgatan

vi) -BirgerJarlspassagen – en undanskuffad stadspärla från början av förra seklet kan åter komma till heders genom ökad närhet till gångstråk och ett levande Norrmalmstog.

/Ulf Lönnberg, KD:s gruppledare i Stockholms Kulturnämnd.