Nyhetsbrevet är min privata verksamhet som speglar mitt samhällspolitiska intresse med fokus på företagsamhet, generationsgemenskap och kultur som – var för sig och tillsammans – är viktiga grundvalar för livskraftig marknadsekonomi och uthållig välfärd._______________________________________________________________

  1. Snabb tillväxt för svensk e-handel
  2. Alla kan bli vinnare i en globaliserad värld
  3. Kontantuppropet
  4. SEB:s Välfärdsbstometer 2016
  5. Dålig koll på mathygien bland ungdomar
  6. Många barn berättar aldrig om mobbningen
  7. Filmen ”Watching the Moon at Night” visas i Stockholm den 7 juni.

_______________________________________________________________
1   Snabb tillväxt för svensk e-handel
Duktiga svenska e-handlare har lyckats fortsätta att vara relevanta för svenska konsumenter. Därför var det bara 17 procent som handlade från utlandet under Q1 2017. Samtidigt har Kina utvecklats till den största utlandsmarknaden för svenska nätkonsumenter. 33 procent av de som handlat utomlands under Q1 2017 gjorde det från Kina.  Läs vidare

2   Alla kan bli vinnare i en globaliserad värld
Huvudbudskapet i de Sotos arbete är att ingen nation kan ha en stark marknadsekonomi utan fungerande system för äganderätt. När en sådan saknas blir global kapitalism en rikemansklubb som gynnar redan privilegierade. Denna snedvridning är dock inte ödesbestämd; utvecklingen kan, och bör, brytas. Entreprenörskap är A och O för att skapa välstånd. Läs vidare

3   Kontantuppropet
Björn Eriksson: För mig är det en enkel fråga och det handlar om demokrati. Jag anser att det är fel att ett begränsat antal storbanksdirektörer ska bestämma att kontanthanteringen ska elimineras. Att vissa grupper som flyktingar, ett stort antal pensionärer, idrottsklubbar, glesbygdsboende och småföretagare får sitta emellan bryr man sig inte om. Och observera att det lika mycket handlar om att sätta in kontanter som att ta ut dem. Läs vidare Se också Kontantuppropet

4   SEB:s Välfärdsbstometer 2016

Ur sammanfattningens 11 punkter.

-Enmajoritet, 53 procent, tror idag att deras generation kommer att få det sämre än deras föräldrars generation när det gäller pension

– 2016 önskade svenskarna pensionera sig vid 63,8 års ålder. Denönskade pensionsdagen har skjutits framåt med fyra och en halv månad för varje år som gått sedan mätningarna inleddes 2008. Läs vidare 

5 Dålig koll på mathygien bland ungdomar

Nästan hälften av eleverna ansåg det vara okej att smaka på rå köttfärs trots att Livsmedelsverket redan för tio år sedan gick ut med informationen att till och med ett smakprov av kontaminerad köttfärs kunde vara farligt och innebära en risk att drabbas av EHEC. Hälften av eleverna trodde att +8 grader var en bra kylskåpstemperatur, vilket är fyra grader över de +4 som rekommenderas. Läs vidare

6   Många barn berättar aldrig om mobbningen
Nästan 18 procent uppgav att de hade mobbats de senaste månaderna. Högst var siffran bland 13-åringarna där drygt 21 procent blivit mobbade. Till skillnad från de icke-mobbade barnen uppgav de mobbade att de hade svårt att prata med sina föräldrar om jobbiga saker och att ingen i familjen lyssnade på vad de sa. De mobbade barnen hade också betydligt lägre förtroende för sin lärare. Värst var situationen för de som utsattes ofta och för nätmobbning, där oddsen att ha en dålig relation till sin lärare var tre gånger så hög jämfört med icke-mobbade barn.
− Barn som är mobbade uppmanas från både skolpersonal och informationssajter på nätet att berätta för en vuxen som en förutsättning för att mobbningen ska upphöra. När vuxenrelationen är dålig blir detta väldigt svårt, säger Ylva Bjereld. Läs vidare

7   Filmen ”Watching the Moon at Night” visas i Stockholm den 7 juni.
”Watching the Moon at Night” visas på Teater Lederman, Gästrikegatan 13 i Stockholm den 7 juni kl.19.00. Visningen följs av ett samtal med filmens regissörer Joanna Helander och Bo Persson och författaren Marianne Ahrne
För biljetter se sist i denna text.

Filmens hemsida: http://www.kinokoszyk.com/watchingthemoon/

Den internationellt kritikerrosade svenska filmen „Watching the Moon at Night” har visats i Sveriges riksdag, i Europaparlamentet i Bryssel och på filmfestivaler och andra platser i ett tiotal länder, från New York till Kraków, från Nice till Jerusalem.
Filmen väver samman erfarenheter från den samtida terrorismens offer med analyser från världsledande experter på terrorism och antisemitism — Walter Laqueur, André Glucksmann, Robert Wistrich m.fl
Titeln kommer från en av de dikter som Nobelpristagaren i litteratur Wislawa Szymborska läste in för filmen.
”En utomordentligt stark och storslagen film” skriver Walter Reich, tidigare chef för Holocaust museet, USHMM, i Washington D.C.

TEATER.LEDERMAN@TELE2.SE
TEL 08-303094
WWW.TEATERLEDERMAN.COM/FORESTALLNINGAR/
För information om filmen kontakta Bo Persson tel: 0768-327 455, kino.koszyk@gmail.com

XXX