Etiketter

, , ,

Tiden blir allt knappare för oppositionen att göra konkret skillnad före valet 2018. Vårproppen 2017 framstår som den sista reella möjligheten att stävja socialistisk politik med yttersta vänstern som riktkarl.

Löfven valde vid sitt regeringstillträde att snabbt lägga ner eller ändra i direktiv till utredningar som inte föll (v) eller regeringen på läppen. Oppositionen agerar inte lika resolut trots att de också nu har möjlighet att göra vad som krävs.

Den ideologiska kraftmätningen mot vinster i välfärden är i skarpt läge med utredningen mot vinstförbud. Målet är att utan ersättning sänka vårdföretagen värde genom att konfiskera privata företags avkastning. Det handlar om socialism och inskränkningar som hämmar metodutveckling och effektivisering. Det kommer att slå hårt mot vårdbehövande och deras anhöriga.

Det är lika omstörtande som löntagarfondsförslaget på sin tid. Det är att underminera den marknadsekonomi som är välfärdens enda uthålliga resurs.

Alliansens självutnämnda statsministerkandidat AKB säger sig vilja utmana Löfven – inte nu men senare någon gång? Det är oppositionens uppgift att göra vad den kan för att förverkliga sin politik. Det naturliga vore att oppositionspartierna lägger fram sin politik och accepterar och nyttjar det stöd som kan mobiliseras av de partier som väljer att gå samma väg.

KD har gett klart besked; att som parti i opposition vara beredd att fälla Löfven gäller också här och nu. En naturlig konsekvens av att lämna Decemberöverenskommelsen (DÖ). Men trots det folkliga missnöjet med det maktmanipulativa DÖ väljer tre av fyra allianspartier att agera som om DÖ fortfarande gäller.

Att inte utmana regeringens ideologiska agenda är att underskatta väljarna och därmed spä det politikerförakt som Sverige länge varit förskonat från.

Statens grundläggande uppgift är att skydda medborgarna mot våldsverkare och samhällsomstörtande krafter och därmed vårda grunden för utveckling och välfärd för alla medborgarna.

Det behövs en vitaliserad ideologisk kraftmätning i vårt nya Sverige. Det behövs en positiv och ansvarsfull framtidsberättelse om vårt nya Sverige.