Etiketter
äldrepolitik, åldersdiskriminering, demokrati, generationsansvar, skatter
Så blir höjningen för olika pensionärsgrupper:
• 330 000 pensionärer – de med ingen eller låg inkomstpension och som har garantipension och/eller bostadstillägg får cirka -0,4 procent i förändrad pension.
• 460 000 pensionärer får en förändring av summan av inkomst- och garantipension som ligger mellan -0,4 och +4,2 procent
• De flesta pensionärer, 1,3 miljoner, som varken har garantipension eller bostadstillägg, får höjd inkomstpension med 4,2 procent. 330 000 pensionärer – de med ingen eller låg inkomstpension och som har garantipension och/eller bostadstillägg får cirka -0,4 procent i förändrad pension.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S):
– 2016 får pensionärerna ett inkomstlyft. Dels ökar inkomst- och tilläggspensionen med 4,2 procent, i snitt 340 kronor i månaden efter skatt. Dels har regeringen aviserat sänkt skatt för pensionärer. Det blir ett historiskt bra år för pensionärerna, kommenterar .
Gränsdragningar i alla generella sociala förmåner och i alla riktade bidragssystem slår åt olika håll uppåt och neråt. Det är nödvändiga konsekvenser i alla regelverk för att bygga någorlunda effektiva och träffsäkra system.
Men lika fullt är det alltid viktigt att rikta särskild uppmärksamhet på hur dessa gränsdragningar slår neråt mot de allra sämst ställda medborgarna.
Det är också sant att begreppet relativ fattigdom är trubbigt. Men EU:s fattigdomsgräns är en relevant nivå som långsiktigt golv och riktmärke för de svenska pensionärer som har det sämst ställt. Det är ett konkret och relevant äldrepolitiskt mål att upprätthålla. Det är ett av mina prioriterade opinionsinsatser när det gäller pensionsfrågan över tid.
Parallellt med det arbetet ska vi alla verka för att de som är i allra störst behov av särskilda lagstadgade ekonomiska tillskott till sin låga pension också får vetskap och hjälp att tillgodose sig dessa rättigheter.
Läs vidare om 4 sådana särskilda stöd.
Pensionärsorganisationerna med sina specifika rötter och indirekta politiska kopplingar har hittills inte lyckats lyfta de ekonomiska villkoren för de fattigaste pensionärerna. Sverige är heller inte betjänt av ett pensionärs-enfråge-parti med pensionssystemet på dagordningen. Vägen framåt går via ett eller flera etablerade partier som tar frågan som en egen partipolitisk prioritering. Det finns 330 000 latenta röster som kan påverka mandatfördelningen i Riksdagen.
Varför förutsätter du att ett pensionärsparti skulle bli ett enfrågaparti.Löjligt.Självklart är väl pensionärer tillräckligt klyftiga för att även förstå alla andra frågor vad gäller Sveriges utveckling. Man ser tydligt att dagens partier har totalt glömt väljarna och viktiga frågor.Istället lovar man som vanligt till höger och vänster samt hela tiden försöker förbättra sina egon.Dagens politiker är flata samt riktiga kappvändare och copycats.Det är dags att sluta tro att Sverige är en stormakt eller ett s.k föregångsland.Det enda som Sverige idag är duktiga i är i dumhet och falsk solidaritet.Sverige går åt fel håll, mycket beroende på att man har det materiellt alltför bra på grund av lättlånade pengar.
Vi blir alla pensionärer en dag och därför är det naivt att tro att enbart gamla skulle ansluta sig till ett pensionärsparti/medborgarparti.Tvärtom tror jag att både unga och gamla skulle komma varandra mycket närmare och därmed effektivare att föra Sverige framåt för hela befolkningen.Dagens politiker borde sluta snacka och börja packa.Politiker idag har överlevt sig själva.Det är dags för duktiga medborgare att styra detta land.
POLITIK ÄR KONSTEN ATT HINDRA MÄNNISKOR FRÅN ATT BLANDA SIG I DET SOM ANGÅR DEM. (Paul Valéry).
Varför vore inte ett eget pensionärsparti betjänt av att finnas?
Ett enfrågeparti samlar initialt personer som i detta fall engagerat sig i pensionärsfrågan. Så länge de är utanför riksdagen är det ganska oproblematiskt. Men redan i en valrörelse kommer ett pensionärspartiet att tvingas positionera sig i andra frågor såsom försvaret, barnbidrag, arbetslöshetsersättning bara för att nämna några inrikespolitiska frågor som pensionärer har olika åsikter om. Att gå till val på att icke ta ställning i andra frågor utan bara i pensionärsekonomiska frågor kommer inte att fungera över tid.
Vi i KD har tagit ställning för att ta bort hela ”pensionärsskattegapet” i ett steg, vilket vi går till val på. Men självklart står det alla fritt att arbeta för sina politiska idéer och bilda politiskt parti för sin sak. Det är enfrågeparti som sådant som jag inte tycker varken pensionärer eller andra grupper eller kollektiv är betjänta av/ Mvh Ulf L
Denna artikel utgör ett bra underlag för kommande beslut. Intressant att minister Strandhäll ännu en gång utlovar sänkt skatt för pensionärer, men inte när och framförallt inte att skatten för pensionärer och andra ska likställas. Mer kvar att göra alltså.
Mycket bra argumenterat och skrivet! Tack! Leif