Lars Anders Johansson, kulturansvarig Timbro skriver idag i Dagens samhälle:

Låt aldrig våldsmonopolet bli en illusion

”De första som upptäcker att våldsmonopolet är satt ur spel är de kriminella. Därför är illusionen av ett fungerande våldsmonopol livsfarlig. I ett sådant samhälle är det de hederliga och rättfärdiga som drar det kortaste strået.”

Vi bevittnar hur viktiga samhällsfunktioner dignar under övermäktigt tryck. Igår intervjuade SVT några personer på stan om mobb och medborgarliknande grupperingars våld mot personer som de valde ut efter hudfärg.

De svarade (korrekt) att det är polisens sak att ta fast våldsverkarna, att vi medborgare aldrig ska ta lagen i egna händer. Andra frågade sig vilken människosyn som råder i dessa horder medan någon antog att de måste vara väldigt dåligt utbildade.

Det är nu angeläget att vi alla reagerar mot tankar och initiativ som leder i riktning mot medborgargarden och mobbfasoner. Stockholmspolisen har nu tillsatt en specialstyrka för att lösa upp medborgargarden och lagföra de som bryter mot lagen.

Att ”bara fördöma” våldsverkarna är inte tillräckligt. För oss som försvarar tryggheten, rättssamhället och det för demokratin nödvändiga, statliga våldsmonopolet är uppgiften också att förklara dess sammanhang och konsekvenser. Lars Anders Johanssons ”Låt aldrig våldsmonopolet bli en illusion” (länk ovan) är pedagogiskt tydlig och bör ingå i allas vårt bemötande och våra motreaktioner mot flygblad och inlägg på sociala medier som lockar populister och våldsverkare. Det är inte att slänga pärlor till svin – det är väcka dem som ännu må lyssna.