Etiketter

, , , ,

Hanna Gadman är lärare, författare, samhällsdebattör och ny kolumnist i SvD (13/9). Hon öppnar i sin första krönika Erfarenheten av att vara en nyttig idiot med en ursäkt och ett besked om att hon skäms över sina tidigare, snabba ”likes-klick” på sociala medier. Sådana där som man klickar iväg bara för att rubriken, de första orden, bilden eller avsändaren i förstone tycks vilja förmedla något förnuftigt. Hanna Gadman konstaterar att hon på den tiden fått applåder som hon inte ville ha.

När en vän och kollega nyligen passerade Sergels Torg stod där en flicka i gymnasieåldern och sålde häften för 30 kronor. Pengarna skulle gå till hennes skolresa. På frågan vad häftet handlade om fick han ett kort svar att det handlar om människor. Häftet, som är översatt till svenska, är skrivet av A R Green med titeln ”Mannen i röda kalsonger”. Inget fel i att sälja ett häfte från islamguiden.com. Det är mycket av pamfletter, extrem propaganda och även partipolitiska broschyrer och samhällsnyttig information som söker sig in i våra skolor. Det är ett naturligt inslag i vårt öppna samhälle.

Därför är det viktigt att lärare och skolledningar har verktyg för att bemöta odemokratiska krafter och stänga ute våldsbejakande propaganda. Skolan får inte vara en arena för nyttiga idioter.

I all samhällspåverkan spelar symboler, tags och märken en viktig roll. I Sverige har vi inga enligt lag förbjudna symboler eller gester. Det är helt avhängigt av sammanhanget. Lagen om hets mot folkgrupp kriminaliserar meddelanden som hotar eller sprider missaktning mot de kategorier som radas upp i lagen. En dom i HD 1996 kriminaliserar således bärande av nazistiska symboler ”om emblemet och/eller klädseln otvetydigt ger en koppling till en viss åsiktsriktning” och att det framgår att åsiktsriktningen ska vara densamma som vad symbolen uttrycker.

Men det är inte endast nazistiska symboler som står för våldsbejakande ideologier, diskriminering och åsiktsförtryck. Extremistiskt tankegods flödar i flera riktningar.

I skolorna finns en medvetenhet om att till exempel högerextrema uttryck och symboler inte är acceptabla. Jag tycker det är angeläget att man på Stockholms stads skolor ökar kunskaperna om och även inför en nolltolerans mot IS-symboler. Det är skolans uppgift att problematisera dagsaktuella händelser och undervisa om de utmaningar som demokratin ständigt står inför.

Idag fick jag veta att Kristdemokraterna i Stockholms stad tar steget fullt ut även mot IS-symboler i skolan. Det är bra och i rättan tid.