Etiketter

, , ,

Stefan Löfven har som statsminister det politiska och moraliska ansvaret att bjuda in Sverigedemokraterna till fredagens aviserade partiledarsamtal. Anna Kinberg Batra har som Alliansföreträdare oppositionens politiska och moraliska ansvar att fylla samtalet med allmänpolitisk relevans.

Polariseringen ökar i Sverige. Enligt Aftonbladet/Inizio är nu främlingsfientliga (sd) Sveriges andra största parti med 21,5% i opinionsstöd. På första plats ligger (s)  med 24,9%, på tredje ligger (m) med 21,1%.

Statsminister Stefan Löfven har alltså starkare skäl idag – än igår – att bjuda in Sverigedemokraterna till den aviserade partiledaröverläggningen nu på fredag.

1
Det går inte längre att bortse från att polariseringen mellan dem som vill ta emot flyktingar och de som vill stoppa flödet har stärks. Än viktigare är att många väljare dessutom vill ha svar på frågor om var alla ska bo, var alla ska gå i skolan och så vidare. -Många av de som saknar svar svar söker sig också till (sd), säger Karin Nelsson på Inizio, enligt Aftonbladet idag.

2
Svenskarnas inställning till generösare flyktingmottagning har stärkts. SvD skrev igår: ”I början av förra veckan, precis innan bilderna på Alan Kurdi fick spridning, gjorde Sifo på uppdrag av SVT en undersökning om svenskarnas attityd till flyktingmottagning. SvD har nu under helgen bett Sifo ställa exakt samma fråga en gång till. Resultatet visar att andelen svenskar som tycker att lagar och regler bör ändras så att vi tar emot fler flyktingar har ökat från 17 till 25 procent under dessa dagar. Skillnaden ligger klart över den statistiska felmarginalen.”

3
Folkpartiledaren Jan Björklund gjorde igår helt om och vill nu att alla kommuner ska bli skyldiga att ta emot ett visst antal flyktingar. Det innebär att det finns riksdagsmajoritet för ett sådant förslag.

4
Tobias Lundin Gerdås och Johan Ulvenlöv på LO-borgen påpekade igår helt riktigt ”I längden behöver debatten skifta till en klassisk höger-vänster-konflikt”. Isoleringen av (sd) är en offersignal till gagn för istället för att de tvingas delta i det krävande offentliga samtal som LO efterlyser och som väljarna saknar.

5
En intellektuellt hederlig och klassisk vänster-högerdebatt kräver att budgetpolitiken återfår sin plats i politikens centrum: De borgerliga verkar för en sund marknadsekonomi vars avkastning bättre kan bära flyktingmottagande och invandring i en uthållig välfärd. Det är något helt annat än vänsterns arbetsfientliga skatte-, bidrags- och arbetsmarknadspolitik.

6
Den allmänpolitiska isoleringen av (sd) regleras i praktiken genom Decemberöverenskommelsen. Svik inte väljarna – svensk politik har gått i baklås. Inte minst Alliansledarna har ett stort ansvar för att bryta DÖ som gör att 60% av riksdagen inte kan fälla dess minoritet på 40%. Krisen gäller inte bara oss själva – den drabbar också många som flyr för sina liv från våld och terror.

7
Stefan Löfven och Ann Kinberg Batra har som blockledare det moraliska ansvaret att ställa (sd) inför politikens och vardagens realiteter. Väljer (sd) att ducka har de isolerat sig själva. Väljer (sd) ett ansvarsfullare alternativ och sväljer kompromisser, pyser luften ur Sverigedemokraternas uppblåsta offerballong.

Hel- och fritidspolitiker på alla nivåer har att agera utifrån sina ideologiska och sakpolitiska preferenser. I Sverige finns idag en klyfta mellan politiker och väljare. I senaste United Mind-mätningen anser 50,8% mot 27% att utvecklingen i Sverige går åt fel håll. Sedan alltför länge har populister – utan att bemötas – lockat till sig missnöjesröster. Alltför många människor tvingas missnöjesrösta som ett andrahandsalternativ – istället för att kunna lägga sin röst på ett parti som har praktiska lösningar och en berättelse om Sveriges framtid.