Etiketter

, , , ,

I dagens Expressen/Debatt levererar Tobias Lundin Gerdås och Johan Ulvenlöv, centrala opinionsbildare i LO-borgen, ett välkommet krav på en vass och seriös ideologisk debatt.

De skriver: ” I längden behöver debatten skifta till en klassisk höger-vänster-konflikt där upprördhet över den skeva fördelningen av resurser, den höga långtidsarbetslösheten, bostadsbristen och välfärdens finansiering återigen tillåts dominera det offentliga samtalet.”

Rätt så, ty vad som nu måste bemötas konstruktivt i det offentliga samtalet är SDs främlingsfientliga agenda, populistiska lösningar och fatala budgetutspel.

Att vi parallellt med detta måste ”tränga undan hatet med meningsfulla berättelser om humanitet” håller de flesta av oss med om. En intellektuellt hederlig debatt är grunden i allt politiskt arbete.

Det betyder i sin tur att budgetpolitikens konfliktytor åter ska få sin rätta plats i politikens centrum: Allianspartierna har att verka för den sunda marknadsekonomis vidareutveckling, vars avkastning bättre kan bära flyktingmottagande och invandring i en uthållig välfärd. Det är något helt annat än S+MP:s arbetsfientliga skatte-, bidrags- och arbetsmarknadspolitik. Den kraftmätningen ska göras mellan en reell regeringsmakt och en konstruktiv, granskande opposition.

I konsekvens med debattörernas krav på en klassisk höger-vänster-konflikt är det dags för LOs nästa strategisteg: Uppmana Stefan Löfven att frigöra sig från Miljöpartiet och driva en traditionell (s)-politik genom blocköverskridande överenskommelser, precis som (s) alltid gjort som minoritetsregering.

Det kräver i sin tur att Stefan Löfven bryter Decemberöverenskommelsen, något som LO äntligen tycks inse; det är den nödvändiga vägen framåt.

Ett första lämpliga tillfälle för denna omprövning av Decemberöverenskommelsen är nu på fredag under den aviserade partiledaröverläggningen.