Etiketter

, , , ,

Till nu på fredag har statsminister Stefan Löfven bjudit in till partiledaröverläggning om den akuta flyktingsituationen.

Han väljer att inte bjuda in Sverigedemokraterna. Och Anna Kinberg Batra accepterar denna kontraproduktiva strategi. Det gäller – hittills – även de övriga Alliansledarna.

Det sker just som svenskarnas inställning till generösare flyktingmottagning har stärkts. SvD skriver idag: ”I början av förra veckan, precis innan bilderna på Alan Kurdi fick spridning, gjorde Sifo på uppdrag av SVT en undersökning om svenskarnas attityd till flyktingmottagning. SvD har nu under helgen bett Sifo ställa exakt samma fråga en gång till. Resultatet visar att andelen svenskar som tycker att lagar och regler bör ändras så att vi tar emot fler flyktingar har ökat från 17 till 25 procent under dessa dagar. Skillnaden ligger klart över den statistiska felmarginalen.”

Att som Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra reagera lamt på akuta händelseförlopp ute i världen och att dessutom tondövt blunda för svenskarnas snabba attitydförändring, vittnar om kontraproduktiv maktstrategi och bristande kontakt med väljarnas vardag.

I en intensiv diskussion på FaceBook framförs bl a att det skulle vara ”sakpolitiskt meningslöst” att ha med SD-ledaren i fredagens partiledarsamtal. Att isolera SD för att de hittills presenterat enbart ”meningslösa argument” är ju det bärande skälet för att SD ska prövas mot de traditionella partiernas krav på tillämpning av de ideologier och den människosyn de står för.

Fredagens partiledarsamtal skulle kunna bli det första avgörandet tillfälle som SD tvingas gå i klinch med realpolitiska överväganden.

Men Löfven och Alliansledarna tycks inte övertygade om att SD ska komma till korta och tvingas basunera ut varför de inte vill delta i fortsatta konkreta samtal. Därmed skulle SD isolera sig själva. Om SD väljer ett ansvarsfullare alternativ och sväljer kompromisser, pyser luften ur Sverigedemokraternas uppblåsta offerballong.

I nästa steg kommer budgetpolitiken åter i politikens centrum: De borgerliga verkar för en sund marknadsekonomi vars avkastning bättre kan bära flyktingmottagande och invandring i en uthållig välfärd. Det är något helt annat än vänsterns arbetsfientliga skatte-, bidrags- och arbetsmarknadspolitik.

Därmed kommer vi också närmare Decemberöverenskommelsens upplösning. Svik inte väljarna – svensk politik har gått i baklås. Inte minst Alliansledarna har ett stort ansvar för att bryta DÖ som gör att 60% av riksdagen inte kan fälla dess minoritet på 40%. Krisen gäller inte bara oss själva – den drabbar också många som flyr för sina liv från våld och terror.

I dagens överhängande läge är det oanständigt att låta Sverigedemokraterna odla vidare på sin propagandistiska offerroll.