englar

De är tysta. Tunga, knubbiga cylindrar. Massiva, kompakta kuber. De flesta är vita. De finns även i rosa, grönt och grått. Kanske i fler färger men de har jag inte mött än.

De runda står nästan alltid i formationer på två eller tre raka led. Kuberna är oftast stationerade glest och regelbundet över en stor yta. Deras uppgift är praktiskt nödvändig för vår försörjning.ensilage1

Tidiga morgnar står de i morgondimman som lantbrukets fredliga fantasisoldater med vinterns foder säkert lagrat i sitt inre.

I sena skymningen blir de som mörka siluetter, som modiga vaktposter. Fast de kan bara skrämma vilsna cityinvånare som hamnat utanför de belysta huvudstråken.

Våra förfäder fantiserade över naturens skira älvor i tidig morgonstund och förundrades över kufiska vättar när aftonskymningen sakta sänkte sig.

Idag besökte jag Nils Jakob Blommérs Ängsälvor på Nationalmuseums utställning ”100 fantastiska målningar”. Hans ängsälvor minns jag sedan barndomen och jag inbillar mig gärna att ensilagen vaktar också våra älvor.