Etiketter

, ,

Socialdemokraterna vill ha fler äldre i arbete. Men de ”lockar” med högre skatt. Kommer just denna skatt smygas igenom med Decemberöverenskommelsen i april?

Enligt den nya riksdagsordningen bör förslag med ”varaktiga budgeteffekter ligga i höstbudgeten”. Men i Decemberöverenskommelsen finns inga uttryckliga begränsningar om vad som ska få ingå en ändringsbudget (nästa nu i april). Tolkningstvister om DÖs tillämpning ska därför INTE undvikas. Nu gäller det för Alliansen att se upp!

På sin hemsida skriver Socialdemokraterna att år 2020 ska Sverige öka antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin så mycket att Sverige når lägst arbetslöshet i EU.

Ändå avser Socialdemokraterna nu att återinföra den särskilda löneskatten för personer som vill fortsätta att arbeta efter 65-årsdagen.

Dessutom sägs inget konkret om hur det högre skattuttaget på pension än på lön (den sk pensionärsskatten) ska fasas ut under mandatperioden – något som (s) lovade i valrörelsen.

Två skattefrågor som direkt slår mot äldre personer i en tid när vi inte kan blunda för ålderism mitt i vår vardag.

Visst, det behövs progressiva arbetsgivare som ser egennyttan i att behålla eller anställa personer som är 65+. Och visst, det behövs en flexiblare arbetslagstiftning – som (s) inte vill ta i.

Men att avstå från att återinföra särskild löneskatt för dem som fyllt 65 vore en första äldrepolitisk markering mot ålderism.

Inte ens Decemberöverenskommelsen kan vara skäl nog för Alliansen att rösta mot sin egen politik i den händelse särskild löneskatt för 65+ finns med i årets ändringsbudget.