Etiketter

, , , , , ,

Raoul Wallenberg föddes i Kappsta på Lidingö den 4 aug 1912. Där står idag konstnären Ulla Kraitz´ skulptur ”Attachéväska RW”. Den finns i kopia på flera ställen i världen, en står utanför UD i Stockholm. De flesta – för att inte säga alla – förstår och förhåller sig till konstverket så snart de vet dess titel.

rwvaskaMinnena om nazismens illdåd räcker inte allena för att hindra dess återkomst. Tiden visar att det krävs ständig kunskapsöverföring, debatt och civilkurage.

Den 13 april 1985 demonstrerade Nordiska partiet i Växjö. Det blev våldsamma motdemonstrationer och åtal väcktes dock inte mot Danuta Danielsson, som DNs fotograf Hans Runesson fångade med sin handväska i högsta hugg. Det blev Årets bild. Danuta Danielsson, då 38 år, daskar – utan att träffa, påstås det – en av Nordiska partiets fanbärare med sin väska. Danuta hade sina rötter i Polen och under andra världskriget hade nazisterna satt hennes mamma i koncentrationsläger.

I ”Attachéväska RW” får man anta att det ligger skyddspass, i Danuta Danielssons väska antar jag att det fanns kunskap, ilska och civilkurage. Man självklart inte slå sina meningsmotståndare, men jag tolkar i hennes agerande in ett visst mått av uppgivenhet som tar sig uttryck i vad som ändå kan inrymmas i ett spontant civilkurage.

Konstnären Susanna Arwin skapade med inspiration från Hans Runessons sin skulptur av tanten med handväskan, den visades på utställningen ”Tantfullness” i april 2014. Nu handlar det om en version som är 160 cm hög. Den var tänkt att resas på torget i Växjö. Men Växjös centerpartistiska topp-politiker Eva Johansson vill inte ha statyn. Hon tycker att tantens agerande är för våldsamt.

Fotografen Hans Runesson har påpekat att skulpturen som motiv är ryckt ur sitt sammanhang.

statyDispyten om skulpturen väcker två intressanta frågor, den första:

– Vilka kontakter – om några – tog Susanna Arwin med Hans Runesson när hon skulle ”låna” hans motiv? Hade bättre reserch gett ett annat resultat?
Min kommentar:
DN-bilden hade aldrig blivit Årets bild om kvinnan ryckts ur sitt sammanhang. Jag kan förstå att man som betraktare ”bara kan se väskan som ett tillhygge” om man varken känner till Växjö-demonstrationen eller hela DN-bilden.

… och den andra:
– Hur definierar och vad inrymmer politikern Eva Johansson i begreppet civilkurage?
Min kommentar:
Eva Johansson (c) kunde ha skapat både ett intressant offentligt konstnärligt tema och tagit ett pedagogiskt konstgrepp genom att köpa in en kopia av ”Attachéväska RW” och placera den som pendang i andra änden av Växjö torg. Konstverken skulle som två tidsmarkörer skapa ett sammanhang för vår tid

Illustrerad historielektion för yngre generationer, helt enkelt.