Etiketter

, , , , ,

Ur Kungens jultal 25 dec: ”2015 är ännu till stora delar ett oskrivet blad. Men jag kan notera åtminstone några  av händelserna. Skid-VM i Falun, extravalet i mars, bröllop i juni, friidrotts-VM i Peking i sommar. Den stora klimatkonferensen i Paris i december.”

Att Kungen i sitt traditionella jultal indirekt beör politiska händelser som den stora klimatkonferensen i Paris 2015 är knappast kontroversiellt. Miljöengagemang har han visat under lång tid. Miljöfrågorna samlar i ett övergripande perspektiv allas vår insikt om nödvändigheten av målmedveten förvaltning av vår jord för kommande generationer. Det är först i genomförande och tillämpning som miljöpolitikens målbeskrivningar, detaljer och regleringar blir partipolitk.

Bra att Kungen i talet uttryckte sin glädje för högt valdeltagande under supervalåret 2014. Och – självklart – ska förestående allmänna val i normalfallet nämnas som viktig händels i nationen. Men när Kungen förbehållslöst förutspår ett extrta val som ännu endast är informellt förhandsutlyst – i affekt? – av en pressad statsminister, är att gå ut på onödigt djupt vatten. Sannolikt säger uttalandet mindre om huruvida Majestätet vill ha nyval eller ej, sannolikt handlar det om en talskrivarens slarviga faktakoll.

Men den spådomen i Kungens jultal är dock en intressant kontrast till politiska kommentatorers bedömning av förutsättningarna för extra valet 2015. Jag nöjer mig ett citet ur UNT-ledaren den 23 dec:
”Inget parti, förutom — SD och FI, har intresse av ett nyval — Alliansens fyra partier har — ett digert politiskt utvecklingsarbete framför sig. Bättre att göra det på varsin kant och formera sig till valet 2018, med en helt ny plattform och med nya personer jämfört med när alliansen bildades 2004.– Ställ in nyvalet och återskapa förtroendet för Sverige, ett land utan politiskt kaos.”