(artikeln publicerad i tidningen Kristdemokraten nr 30/2014)

trojaI Sverige är Sverigedemokrater utan inflytande. Så ska det förbli.

Alliansens ställningstagande är klart: Det största blocket – (sd) exkluderat – släpps efter valet fram som minoritetsregering om inget av blocken får egen majoritet. Trots skämmig taktiktystnad utgår jag från att Stefan Löven inte vill gå till historien som den socialdemokratiske partiordföranden som gav Sverigedemokraterna inflytande i parlamentet.

I Almedalen erbjöd sig Jimmy Åkesson att hjälpa Stefan Löven att få igenom lika skatt på pension och lön. Det tackade Stefan Löven nej till.

För att bana väg för sin främlingsfientliga politik försöker (sd) få pensionärers röster på ett löfte de inte kan infria. Det vet de. Deras mål är att med Riksdagen som arena skapa ett samhällsklimat som underblåser rädsla för det som kan uppfattas som främmande och där människors olika värde graderas utifrån fördomsfulla kriterier. Sverigedmokraterna är en trojansk häst. Ur innandömet kom nu ännu ett löfte utan bäring: Lika skatt på lön och pension.

Faktum är att Regeringen – tack vare Kristdemokrtaternas målmedvetna strävan – sänkt skatten för pensionärerna fem gånger sedan 2006 med sammanlagt 16,45 miljarder kr. En pensionär med 12.500 kr/månad har totalt fått 8800 kr/år eller 700 kr/månad i skattesänkning.

Men det är också ett faktum en genomsnittspensionär, med 15 800 kronor i månaden, i år betalar 4 100 kronor mer i skatt än om denna arbetat och haft samma inkomst. Från 2007 uppgår den totala skillnaden till 52 000 kronor.

Högre skatt på pensioner strider mot medborgarnas skatterättsmedvetande. En granskning av jämförbara länder visar att Sverige är ensamt om att beskatta pension högre än lön.

Sverigedemokraternas finansieringar går alltid ut på en sak: Stoppa invandringen. Men varken rättvis välfärd eller hållbar tillväxt kan byggas på stoppad invandring. Utan invandring stannar Sverige.

I pensionsskattefrågan, t ex, hänvisar Jimmie Åkesson till företagsskattekommitténs förslag om bankbeskattning. Men deras förslag går plus minus noll när det gäller skatteintäkter. SD plockar bara ut den del som passar dem bäst, deras förslag hänger i luften utan likhet med företagsskattekommitténs förslag.

Nu återstår det att en gång för alla ta steget fullt ut för lika skatt på pension och lön. Att sänka skatten på pension till samma nivå som på lön skulle kraftigt påverka skatteintäkterna, det handlar om ca 8 miljarder kr enligt beräkningar som Skattebetalarnas förening låtit göra.

En pensionsskattelättnad måste få kosta. De åtta miljarderna vill jag finansiera på följande sätt:

1. Höjd skatt på tobak (och samtidigt justera så det blir samma skatteuttag på cigaretter och snus)

2. Höjd skatt på alkohol

3. Öronmärkt avkastningsandel från Svenska Spel.

Skatteuttag med folkhälsoförtecken och med udden riktad mot arbetsfria intäkter från spel&double bottnar väl i kristdemokratiska värderingar.

Ulf Lönnberg, Kandiderar till Riksdagen för Kristdemokraterna