Idag dansar många runt Midsommarstången, Majstången eller Menträdet – stången har många namn. Idag skriver SvD om stångens olika namn och nämner också Vaktstång, Karansstång mm. I artikeln finns en karta över de olika namnens utbredning i Sverige. Har vi tur får vi också se sommarens första nyckelpigor. Det påminner mig om August Strindbergs ”Svenska folket” del 1 där han i en kulturhistorisk studie inventerar nyckelpigans olika folkliga namn och visar deras utbredning på en karta. Det påstås att August Strindberg var först med en studie av detta slag i Sverige. Kul med små och stora sammanträffanden över tid. (Min vän Henrik Hammar och jag läser just nu Göran Söderströms strinbergsbiografi ”Ett liv” – vi hade första träffen i veckan och jämförde våra läsintryck fram till sidan 180 – därför associationen till nyckelpigan.)

Jag önskar alla mina blogg- och FB-läsare GLAD MIDSOMMAR

– från ett kallt och blåsigt Stockholm.

  Katra över nyckelpigans olika benämningar i landet

Majstångssubsitut från 2000-talet  😉