Barndomens sommarlov varade en evighet. För oss som var små då – vill säga. Våra föräldrar hade full koll på var och hur vi skulle tillbringa familjens tre veckors semester. Och inte sällan hann vi små med att få bo hos släktingar och vänner några dagar. Det befäste yttrligare den långa sommarens och det långa sommarlovets magi. Sommar och somamrlov var liksom synonyma.

De stora partierna (m) och (s) har fått riktiga kallduschar i de senaste sifomätningarna. SvTs dokumentärprogram ”Kampen om identiteten” – som behandlar Socialdemokraterna – och ”Vi gjorde vad vi lovade” – som behandlar Moderaterna och som sänds imorgon – påvisar och kommer att påvisa hur dessa två partiers ledare och centralbyråkrater fastnat i politisk nostalgi och ideologisk förflackning. På detta måste (s) och (m) själva råda bort.

Men vi och partierna lever i samma verklighet. På det individuella planet vet vi, känner vi och och anpassar vi oss i någon mån till att ”tiden går allt fortare” ju äldre vi blir. Men det är också en realitet för hela samhället, något som filosofer och forskning manar oss att förstå, ty det skapar nya förutsättningar.

Samtiden krymper inom bland annat politik, ekonomi, vetenskap, konst, arbets- och familjeliv. Sociala förändringar som tidigare försiggick över en eller flera generationer sker nuförtiden redan under en generations livslängd. Detta innebär bland annat att erfarenheter och kunskaper minskar i värde. Dessa förändringar gäller bland annat yrken och familjestrukturernas utveckling.” Det skriver Jeana Jarlsbo, fil dr i franskspråkig litteratur, kulturskribent och översättare, i dagens understreckare i SvD, där hon anmäler en ny boka av den tyske sociologen Hartmut Rosa.

Av detta har vi som medmänniskor och politiska varelser mycket att lära. Läs understreckaren Klämda i accelerationens ostoppbara hjul