Etiketter

, , , ,

I Stefan Löfvens (s) värld skor sig äldre på sina barns och barnbarns bekostnad. Han vill skrota PPM. Det är möjligt att han med falska fakta kan ta kortsiktiga populistpoäng. Hans ensidiga strävan att riva upp den breda pensionsuppgörelsen är inget annat än ren och skär populism. Lövfen visar sig oförmögen att upprätthålla det ansvarsfulla generationsperspektiv som vissa väljare inte vill bli påminda om. Det handlar om 1) skapa reformer som underlättar för de allra sämst ställda pensionärerna här och nu, 2) ta statsmannaansvar för kommande generationers pensionsförutsättningar, bl a genom att INTE SKROTA PPM.

Maria Ludvigsson gör i dagens SvD ett välgörande klarläggande:
”När Stefan Löfven lovar att skrota PPM är det dessvärre ett löfte att ta på allvar. Den del av reformen som han vill stryka är den del av systemet som innebär att dagens icke-pensionärer sparar till sin egen pension, en central del av 1990-talets överenskommelse. Premiepensionen är individknuten och en överföring till den allmänna pensionen skulle innebära att 500 miljarder kronor tas från dagens sparare och framtida pensionärer för att i stället ges till dagens pensionärer. En mycket viktig och bärande del av systemet skulle gå förlorad.”
Länk till hela texten